Hyppää sisältöön
Kesäpäivän viettoa vesiurkujen äärellä Pikku-Veskun puistossa

Pikku-Vesijärvenpuisto

Pikku-Vesijärvenpuisto on toiminnallinen maisemapuisto. Kasvillisuudella ja erityisesti puilla on tärkeä rooli Pikku-Vesijärven puistossa.

Laajat nurmialueet levittäytyvät Pikku-Vesijärven ympärille. Puiston ympäri kulkevan käytävän varrella on penkkejä ja piknik-pöytiä, joiden ääreen voi istahtaa nauttimaan ympäristöstä. Puistossa sijaitsee suosittu lahtelainen nähtävyys: vesiurut. Pikku-Vesijärven länsireunalla on kuntoiluvälineitä ja eri puolilla järveä on kolme laituria, joilta voi onkia.

Puisto on viherkeidas, jonne kokoonnutaan piknikille ja muuten virkistäytymään. Puistossa järjestetään vuosittain tapahtumia konserteista kirpputoreihin ja puistojumppiin. Kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa puistoa, ja sille on helppo poiketa opasteita seuraten.

Tutustu Pikku-Vesijärvenpuistoon ja sen palveluihin

  • Pikku-Vesijärven puisto perustettiin Kariniemen alueelle, joka kuului August Fellmanin (1839–1912) omistamaan Lahden kartanoon.

    Alunperin Vesijärvi ulottui  lähelle kartanon päärakennusta. Vuonna 1869 rakennettiin satamaan johtava rautatie, joka katkaisi Vesijärvestä erilleen pienen lahdenpoukaman. Tästä muodostunut matala lampi sai nimekseen Pikku-Vesijärvi.

    Puutarhaneuvos Erkki Kivivuori suunnitteli Pikku-Vesijärvenpuiston vuonna 1959. Järven eteläpuolen kulkuväylä ja tekosaari valmistuivat seuraavana vuonna. Puisto valmistui lopullisesti vuonna 1961. Samana vuonna Pikku-Vesijärven keskelle sijoitettiin Oskari Jauhiaisen kolmea pääskystä esittävä Vauhtia-veistos.

    Puiston alkuperäinen ilme on säilytetty vuosien saatossa.

    Puiston pinta-ala on 10,5 ha, josta puolet on vettä. Puistossa kasvaa runsaasti tyypillisiä rantapuita, ennen kaikkea tervaleppää, hopeasalavia ja pylväshaapoja, mutta myös havupuita kuten douglaskuusia, pihtoja ja lehtikuusia. Osa puista on merkitty kylteillä, joissa on puulajin suomalainen ja tieteellinen nimi.

  • Inspis Lahti ry on nuorten toimintaryhmä, jonka tavoitteena on edistää työllistymistä kehittämällä erilaisia toimintamalleja Lahdessa. Inspis ry toimii kesäisin Pikku-Veskulla huolehtien puiston puhtaanapidosta ja kesäkahvilan toiminnasta.

    Lisätietoja Inspiksen toiminnasta: www.inspis.info 

  • Pikku-Vesijärvenpuisto on palkittu Green Flag Award-tunnuksella ensimmäisen kerran vuonna 2017.  Green Flag Award tunnuksia voittaneita viheralueita on 15 eri maassa kuten mm. Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa ja Amerikassa. Suomessa tunnuksen voittaneita puistoja on 19.

    Green Flag Award -hankkeen tarkoituksena on vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaasti ylläpidetyille viheralueille. Tunnusta hallinnoi englantilainen Keep Britan Tidy -organisaatio. Suomessa Green Flag Award -tunnusta hallinnoi ja kehittää Viherympäristöliitto ry.

    Lisätietoa Green Flag Award -tunnuksesta Suomessa löytyy Viherympäristöliiton sivuilta.

  • Puiston kuntoiluvälineet uusittiin yleissuunnitelman mukaisesti kesällä 2023. Samalla puiston itäreunalle, kesäteatterin viereen rakennettiin Salpausselkä-teemainen seikkailupaikka, jossa riittää tekemistä lapsille.

    Seikkailupuiston infokartta

  • Pikku-Veskun yleisö-WC sijaitsee puiston länsireunalla, lammen reunalla.

    Yleisö-WC on avoinna 25.4.-30.9. klo 9.00-21.00.

Pikku-Veskun vesiurut

Pikku-Vesijärven vesiurut ovat ilahduttaneet soitollaan ja tanssivilla vesisuihkuillaan kaupunkilaisia vuodesta 1997. Vesiurut ovat vesisuihkujen, valojen ja musiikin näyttävä yhteensulautuma. Upeimmillaan urut ovat syksyn pimeinä iltoina. 

Uruissa on yhteensä 600 suutinta, joista suurin nostattaa vettä noin 15 metrin korkeuteen. Urkuihin on sijoitettu 250 lamppua, joiden avulla saadaan aikaan lukematon määrä punaisen, sinisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Alueella on 8 kaiutinta ja esityksissä kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva- ja pop-musiikkia. Klassikot eivät kulu useammallakaan kuuntelukerralla! 

Vesiuruilla on myös toiminnallinen puoli: Vesijärvestä pumpataan vettä Pikku-Vesijärveen, josta se palaa urkujen hapettamana takaisin Vesijärveen. Urkuihin on sijoitettu seitsemän vesisuihkuja nostavaa ja lampea hapettavaa pumppua.

Vesiurkuesitykset kesällä 2024

Näytökset päivittäin 1.6. alkaen klo 13 ja 18.

Muuta mielenkiintoista nähtävää!

  • Viereisellä Kariniemen mäellä on lähes luonnontilainen LUMO -kohde, runsaslajinen lehto- ja sekametsä. Kariniemen mäellä sijaitsee myös ainutlaatuinen Lanu-puisto, jossa on kuvanveistäjä Olavi Lanun veistoksia.

    Reilun kymmenen kilometrin mittainen kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa Pikku-Vesijärvenpuistoa ja kulkee Kariniemen mäen läpi.

  • Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman geologisen kokonaisuuden tarinan. Geopark-toiminnalla vaalitaan seudun luontoa ja kulttuuriperintöä kestävän matkailun periaattein. Lahden lisäksi alueeseen kuuluvat Asikkala, Hollola, Heino, Sysmä ja Padasjoki.

    Salpausselkä Geopark

Yleissuunnitelma

Pikku-Vesijärven puiston kehittämiseksi on luotu yleissuunnitelma, joka hyväksyttiin helmikuussa 2021. Lue lisää hankesivulta!

Pikku-Vesijärven puiston yleissuunnitelma

Sijainti kartalla

Pikku-Vesijärvenpuistolle kävelee kauppatorilta noin kymmenessä minuutissa. Lähin bussipysäkki on Jalkarannantiellä. Katso reitit ja aikataulut Lahden seudun liikenteen reittioppaasta.

Parkkialueita puiston läheisyydessä on kaksi: Jalkarannantien puolella sekä pienempi parkkialue Kariniemenkadulla.

 

Ohita upotus